Fundația Regală Margareta a României https://www.frmr.ro/en Din dragoste pentru România Mon, 15 Jan 2024 15:27:13 +0000 en-US hourly 1 https://wordpress.org/?v=5.8.10 https://www.frmr.ro/wp-content/uploads/2019/09/FRMR-1.png Fundația Regală Margareta a României https://www.frmr.ro/en 32 32 Telefonul Vârstnicului: 48% dintre vârstnici nu au acces la informații esențiale vieții de zi cu zi, iar 53% trăiesc singuri https://www.frmr.ro/en/telefonul-varstnicului-48-dintre-varstnici-nu-au-acces-la-informatii-esentiale-vietii-de-zi-cu-zi-iar-53-traiesc-singuri/ https://www.frmr.ro/en/telefonul-varstnicului-48-dintre-varstnici-nu-au-acces-la-informatii-esentiale-vietii-de-zi-cu-zi-iar-53-traiesc-singuri/#respond Mon, 15 Jan 2024 15:27:13 +0000 https://www.frmr.ro/en/?p=33129 Topul nevoilor seniorilor care au apelat linia telefonică dedicată vârstnicilor din România în 2023   Aproape 12.000 de convorbiri telefonice înregistrate la Telefonul Vârstnicului în 2023 200 de apelanți unici la Telefonul Vârstnicului pentru îndrumare și consiliere 46% sunt din mediul rural sau orașe mici,...

Post-ul Telefonul Vârstnicului: 48% dintre vârstnici nu au acces la informații esențiale vieții de zi cu zi, iar 53% trăiesc singuri apare prima dată în Fundația Regală Margareta a României.

]]>
Topul nevoilor seniorilor care au apelat linia telefonică dedicată vârstnicilor din România în 2023

 

  • Aproape 12.000 de convorbiri telefonice înregistrate la Telefonul Vârstnicului în 2023
  • 200 de apelanți unici la Telefonul Vârstnicului pentru îndrumare și consiliere
  • 46% sunt din mediul rural sau orașe mici, iar 32% au între 70 și 80 de ani
  • Accesul la informații și sprijinul practic rămân în topul nevoilor exprimate

 

15 ianuarie 2024     În 2023, serviciul social licențiat Telefonul Vârstnicului, singura linie telefonică națională gratuită dedicată seniorilor, operată de Fundația Regală Margareta a României, a înregistrat 11.991 de convorbiri telefonice cu vârstnici și aparținători din toată țara, care au beneficiat de informare, consiliere socială, îndrumare, sprijin material sau emoțional. 2.228 dintre apelanții seniori au sunat pentru prima dată, 46% dintre ei provin din mediul rural și din orașe mici, 48% solicită informații utile traiului de zi cu zi, 32% au între 70 și 80 de ani, iar 53% locuiesc singuri.

 

Populația României continuă să îmbătrânească

În 2023, datele statistice oferite de Institutul Național de Statistică referitoare la seniorii din România sunt, în continuare, îngrijorătoare: populația rezidentă de vârstnici peste 65 de ani depășește 3,7 milioane de persoane, iar aproape 1,9 milioane dintre ei au rămas singuri – luând în calcul seniorii care și-au pierdut partenerii și pe cei necăsătoriți sau divorțați. Conform indicatorilor statistici ai Casei Naționale de Pensii Publice privind pilonul I, pensia medie de asigurări sociale de stat a fost în 2023 de 2.006 lei, evidențiind dificultățile financiare cu care mulți vârstnici se luptă zilnic.

Telefonul Vârstnicului, o hartă a serviciilor sociale și un centru de consiliere socială pentru seniorii țării

Înființat în urmă cu 8 ani, ca răspuns la problema îmbătrânirii populației, serviciul social licențiat Telefonul Vârstnicului cartografiază nevoile cu care se confruntă seniorii României pe baza solicitărilor exprimate de cei peste 17.500 de apelanți unici, beneficiari ai programului, proveniți din toate colțurile țării. La numărul gratuit 0800 460 001, seniorii – apăsați de griji, lipsuri materiale, sănătate precară, singurătate – au găsit ascultare, consolare, îndrumare, consiliere socială și psihologică, dar și ajutor practic și material.

În 2023, echipa dedicată, formată din 4 asistenți sociali full-time, 15 voluntari pentru reapelare săptămânală și 5 psihologi voluntari, a oferit soluții practice și sprijin emoțional pentru provocările vieții de zi cu zi ale seniorilor.

Nevoi reale, răspunsuri specializate și informații actualizate la Telefonul Vârstnicului

Pe primul loc în topul motivelor de apelare a liniei telefonice a rămas și în 2023 obținerea de informații practice, utile și de încredere, care nu sunt accesibile tuturor seniorilor. Mijloacele moderne de informare, comunicarea digitală, societatea tot mai avansată din punct de vedere tehnologic, migrația familiilor tinere din ultimii ani, dar și fenomenele de marginalizare sau discriminare a vârstnicilor, îi plasează pe mulți într-o situație de izolare socială. 1.059 de seniori au obținut facil și gratuit contacte relevante și informații actualizate pentru situații particulare din partea echipei specializate de asistenți sociali ai liniei telefonice, care operează cu o bază de date ce conține peste 450 de instituții de stat, servicii sociale sau private cu servicii specifice pentru seniori.

În 2023, nevoia de îngrijire și sprijin practic la domiciliu a fost pe locul 2 în topul apelurilor. Pentru 869 dintre apelanți, Telefonul Vârstnicului a furnizat informații despre serviciile specializate disponibile, referințe despre cămine pentru vârstnici și proceduri de instituționalizare și resursele disponibile în comunitate, precum și recomandări privind instituții care oferă îngrijiri medicale la domiciliu.

Pe locul trei în topul apelurilor vârstnicilor au fost solicitările de sprijin financiar și material, din partea a 327 de seniori. Echipa Telefonului Vârstnicului a ghidat acești vârstnici către resursele comunitare adecvate, operate de DGAS-uri sau ONG-uri. Totodată, Fundația Regală  a oferit, în unele cazuri, și sprijin direct seniorilor care se confruntă cu condiții precare de viață prin tichete sociale, materiale igienico-sanitare și bunuri de necesitate, prin Fondul pentru Vârstnici.

În căutarea unui sprijin emoțional, 142 dintre seniorii au sunat pentru prima dată la Telefonul Vârstnicului în 2023, confruntându-se cu singurătatea, provocări sociale actuale sau personale. Apelanții au fost îndrumați către ONG-uri cu servicii specializate din comunitatea lor. Pe parcursul anului trecut, 275 de seniori au beneficiat de sprijin emoțional prin apelare săptămânală, din partea asistenților sociali și a voluntarilor special pregătiți din echipa Fundației. De consiliere psihologică oferită gratuit de psihologii voluntari, au beneficiat vârstnicii care au avut nevoie urgentă în acest sens.

Oportunitățile reduse de participare la viața socială sau de a avea un rol după pensionare aduce sentimentul de inutilitate, care îi copleșește pe mulți dintre vârstnici. Celor 105 seniori care au exprimat nevoia de a fi activi, li s-au oferit informații despre oportunitățile de voluntariat în comunitate, precum Centrele Generații, despre posibilitățile de participare la activitățile organizate în cluburile pentru seniori din comunitate sau la TeleClubul Seniorilor, un spațiu de întâlnire virtuală care permite seniorilor să se conecteze, să socializeze și să împărtășească experiențe comune, moderată de profesioniști dedicați ai Telefonul Vârstnicului.

La Telefonul Vârstnicului seniorii primesc informații punctuale, practice și actualizate și găsesc soluții la problemele diverse cu care se confruntă. Apelurile se pot face la 0800 460 001, de luni până vineri între orele 08.00 – 20.00 și sâmbăta între 08:00 – 16:00.

Telefonul Vârstnicului este un proiect social susținut în 2023 de Fundația Vodafone România, Compania Națională Loteria Română, Alliance Healthcare, Johnson Wax.

Despre Fundația Regală Margareta a României

Înființată în 1990 de către Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei române, împreună cu tatăl său, Regele Mihai, Fundația Regală Margareta a României este astăzi o organizație neguvernamentală de elită care sprijină copii, tineri și vârstnici prin intervenții durabile, bazate pe schimbul de experiență și valori între generații. De-a lungul celor peste 33 de ani de activitate, Fundația a dezvoltat numeroase proiecte durabile în domeniul educației, dezvoltării comunității, societății civile, sănătății și culturii, proiecte ce și-au adus contribuția la reînnoirea spirituală și socială a României. Fundația Regală Margareta a României vine în sprijinul persoanelor vârstnice prin programe menite să crească calitatea vieții acestora, cu implicarea voluntarilor și mobilizarea partenerilor instituționali și a întregii comunități, cele mai recente fiind Fondul pentru Vârstnici, Telefonul Vârstnicului și Centrele Comunitare Generații. Mai multe detalii pe www.frmr.ro.

Post-ul Telefonul Vârstnicului: 48% dintre vârstnici nu au acces la informații esențiale vieții de zi cu zi, iar 53% trăiesc singuri apare prima dată în Fundația Regală Margareta a României.

]]>
https://www.frmr.ro/en/telefonul-varstnicului-48-dintre-varstnici-nu-au-acces-la-informatii-esentiale-vietii-de-zi-cu-zi-iar-53-traiesc-singuri/feed/ 0
DOORS – project that opens doors for Romanian NGOs https://www.frmr.ro/en/doors-eligibility/ https://www.frmr.ro/en/doors-eligibility/#respond Fri, 14 Oct 2022 11:53:56 +0000 https://www.frmr.ro/en/doors-proiectul-care-deschide-usi-pentru-20-de-ong-uri-mici-si-medii/ The Royal Margareta Foundation of Romania launches “DOORS – Organizational Development of Romanian NGOs for Sustainability”, a project carried out in partnership with Nedland Kultur, with the financial support of Active Citizens Fund Romania, a program financed by Iceland, Liechtenstein and Norway through EEA Grants...

Post-ul DOORS – project that opens doors for Romanian NGOs apare prima dată în Fundația Regală Margareta a României.

]]>

The Royal Margareta Foundation of Romania launches “DOORS – Organizational Development of Romanian NGOs for Sustainability”, a project carried out in partnership with Nedland Kultur, with the financial support of Active Citizens Fund Romania, a program financed by Iceland, Liechtenstein and Norway through EEA Grants 2014- 2021. The purpose of this project aims at the development and sustainability of 20 NGOs that carry out activities in the social, educational, health, civic and environmental fields from underserved geographical areas, which have limited human and financial resources.

Small and medium-sized NGOs in Romania are invited to sign up for the “DOORS – Organizational Development of Romanian NGOs for Sustainability” project, where, over a period of 20 months, 20 NGOs from all over the country will receive support in developing their organizational capacity through a complex program that includes: training, coaching, strategy development, new websites, social media pages and experience exchanges.

NGOs that cumulatively meet the following criteria are eligible:

– they are legally established and have been carrying out activities for at least one year;

– works in one of the fields: social, education, health, civic and environment, etc.;

– operate in underserved areas, either with a limited presence of civil society or situations of community deprivation in one or more of the following aspects: low level of human capital (education, health and demographic behavior), low employment rate, poor conditions housing, insufficiently developed services for certain vulnerable groups.

Priority will be given to organizations that have less than 10 employees and a budget in 2021 of less than 200,000 Euros.

The Royal  Foundation will offer beneficiary organizations the opportunity to be part of a complex process of organizational transformation, aiming to strengthen their capacity to develop projects, attract volunteers and manage the organization’s management. Specialists in the field, with over 10 years of practical experience, will work alongside the staff of the organizations in a real partnership in support of them and the communities they serve. Participation in this project can represent for each NGO a major step in its organizational development and the acquisition of sustainability.

How to apply 

Application for the DOORS project is done online. The applicant organization will submit an application file, between October 14 and 21, 2022, which will include the following documents: the organization’s articles of incorporation/statute (copy); proof of registration in the Register of Associations of Foundations (copy), the tax certificate of the organization (copy), the annual report or another transparent activity reporting mechanism (e.g. website, Facebook page, etc.). Together with these documents, the applicant form (annex 1), the letter of intent (annex 2), the affidavit (annex 3) and the agreement on the use of personal data (annex 4) will be completed and sent. The four annexes can be accessed here: www.frmr.ro/doors. Registration will be done by sending the documents (link transfer documents via wetransfer.com) to the address doors@principesa.ro with the subject “DOORS project application”.

The selection procedure and details regarding the application file can be accessed on the web page dedicated to the project: www.frmr.ro/doors.  

                                                     ***

 

About Margareta of Romania Royal Foundation

Margareta of Romania Royal Foundation was established in 1990 by King Michael I of Romania and Her Majesty Margareta, Custodian of the Romanian Crown. With over 32 years of activity, the Royal Foundation supports children, young people and the elderly through sustainable interventions, based on the exchange of experience and values ​​between generations. Over time, the Foundation has been involved in numerous organizational development projects, working in partnership with over 100 organizations in Romania and abroad. More details are available at www.frmr.ro

 

About Nedland Kultur

Nedland Kultur is a private company from Norway with over 20 years of experience in cross-cultural projects and collaborations. The company has implemented projects in Norway, Great Britain, Tanzania, Kenya, Ethiopia, Uganda, Malawi, Russia, Palestine, Israel, Vietnam and Egypt, including Romania. More details are available at www.nedlandkultur.com.

 

The project is implemented by Margareta of Romania Royal Foundation in partnership with Nedland Kultur and benefits from a 119.219 euro grant from Active Citizens Fund Romania, programme funded by Iceland, Liechtenstein, and Norway through the EEA Grants 2014 -2021. The content of this website does not necessarily reflect the official position of the EEA and Norway Grants 2014-2021; for more information visit www.eeagrants.org. More details about Active Citizens Fund Romania are available at www.activecitizensfund.ro.

 

Post-ul DOORS – project that opens doors for Romanian NGOs apare prima dată în Fundația Regală Margareta a României.

]]>
https://www.frmr.ro/en/doors-eligibility/feed/ 0
Impactul centrelor ”școală după școală” din mediul rural în prevenirea abandonului școlar https://www.frmr.ro/en/impactul-centrelor-scoala-dupa-scoala-din-mediul-rural-preventia-abandonului-scolar/ https://www.frmr.ro/en/impactul-centrelor-scoala-dupa-scoala-din-mediul-rural-preventia-abandonului-scolar/#respond Wed, 28 Mar 2018 08:43:57 +0000 https://www.frmr.ro/impactul-centrelor-scoala-dupa-scoala-din-mediul-rural-preventia-abandonului-scolar/?lang=en 310 copii din mediul rural merg în fiecare zi la unul din cele 8 centre de tip școală după școală susținute de Fundația noastră în colaborare cu Fundația Vodafone România, prin Programul Strategic de Investiție în Mediul Rural 2017/2018. Rezultatele sunt încurajatoare în demersurile noastre...

Post-ul Impactul centrelor ”școală după școală” din mediul rural în prevenirea abandonului școlar apare prima dată în Fundația Regală Margareta a României.

]]>
310 copii din mediul rural merg în fiecare zi la unul din cele 8 centre de tip școală după școală susținute de Fundația noastră în colaborare cu Fundația Vodafone România, prin Programul Strategic de Investiție în Mediul Rural 2017/2018.

Rezultatele sunt încurajatoare în demersurile noastre de a reduce abandonul școlar, prin creșterea frecvenței școlare la 96%, pregătirea temelor pentru a doua zi la disciplinele de bază în proporție de 97%, iar 98% dintre copii au înregistrat o îmbunătățire a nivelului de citire și înțelegere a noțiunilor.

”Dacă în primul semestru 70% dintre copii nu reușeau să își efectueze temele și aveau probleme de înțelegere a cerințelor la exercițiile desfășurate, acum toți elevii își fac temele pentru a doua zi cu sprijinul educatorilor specializați.”, ne-au transmis reprezentanții centrului Cenade din județul Alba.

”La începutul proiectului elevii claselor pregătitoare și a I-a nu știau să numere de la 0 la 30 și nici să asocieze numărul cu mulțimea de obiecte. La începutul semestrului al II-lea acești elevi știu să numere și să rezolve exerciții de adunare și scădere. La fel este cazul elevilor claselor a III-a și a IV-a, care au reușit în doar câteva luni să învețe tabla înmulțirii și să rezolve probleme cu două operații.” – centrul ”Întotdeauna învingători” din Turnu Magurele.

De asemenea, copiii și-au descoperit noi pasiuni și talente, cum ar fi: pictura de icoane pe sticlă, dansuri populare, canto, handbal, gimnastică, șah, origami și multe altele.

Programul are și o componentă de consiliere și îndrumare pentru părinți. 65 de părinți au participat la ateliere de educație parentală și 192 de părinți au participat alături de copii la activități creative.

‘’Părinții apreciază mai mult școala, efortul profesorilor, participând activ la activitățile desfășurate în proiect și la întâlnirile lunare. La unele dintre aceste întâlniri au participat și copiii și au lucrat împreună. S-au purtat și discuții telefonice atunci când aceștia nu au reușit să vină la ședințe’’, ne-au mărturisit reprezentanții din cadrul centrului de zi pentru copii din satul Mărculești.

Programul a adoptat și abordarea intergenerațională, specifică tuturor programelor Fundației, care constă în implicarea de voluntari seniori  în diverse activități cu copii, ajutându-i și încurajându-i.

”Este de remarcat consecvența acestora și seriozitatea cu care se implică în tot ceea ce fac. Deoarece contextul în care se desfășoară acest proiect nu este unul formal, s-a creat acea interacțiune dintre vârstnici și copii. Am observat că în acest context, voluntarii au rolul mentorilor. Copiilor le este mult mai ușor să discute deschis despre orice problemă – fie ea de ordin educațional, emoțional ori strict personal. Voluntarii insistă asupra noțiunilor predate de învățător la școală, ajutându-i pe elevi să lămurească zonele problematice ale materiei.

De remarcat este faptul că există un dialog permanent între voluntari, învățători, elevi și părinți, ceea ce denotă că toți au o pondere mare în acest proces de recuperare, asimilare și evaluare de cunoștințe. De fapt, acest proces nu ar putea exista fără legătura dintre acești 4 factori.”, susține Ioana Hochia, coordonatoarea centrului ALL4EDUCATION din Satul Firiza.

Programul Strategic de Investiție în Mediul Rural 2017/2018 are ca scop dezvoltarea capacității locale de a oferi sprijin copiilor proveniți din mediul rural pentru a avea acces la educație și a se dezvolta mai presus de mediul sărac din care provin.

Post-ul Impactul centrelor ”școală după școală” din mediul rural în prevenirea abandonului școlar apare prima dată în Fundația Regală Margareta a României.

]]>
https://www.frmr.ro/en/impactul-centrelor-scoala-dupa-scoala-din-mediul-rural-preventia-abandonului-scolar/feed/ 0