Post-ul 30 de tineri artiști selectați pentru viitorul artei românești apare prima dată în Fundația Regală Margareta a României.
]]>28 ianuarie 2025 Fundația Regală Margareta a României anunță cei 30 de tineri artiști care vor beneficia de burse în cadrul celei de a 17-a ediții a programului național Tinere Talente. Tinerii, cu pasiune pentru muzică și arte vizuale, dar cu posibilități financiare reduse, vor primi sprijin pentru a explora și a-și perfecționa abilitățile creative într-un mediu stimulativ și plin de oportunități.
Un pas decisiv pentru viitorul artei românești
58 de artiști vizuali și 68 de muzicieni tineri, elevi și studenți ai instituțiilor de învățământ vocațional din întreaga țară, au aplicat pentru bursa Tinere Talente și au ajuns în fața juriului de specialitate pentru a-și prezenta portofoliul artistic și a fi apreciați pe baza potențialului lor actual.
Procesul riguros de selecție a debutat cu analiza dosarelor din punct de vedere social, a continuat cu evaluarea, din punct de vedere artistic de către juriul format din specialiști și a fost finalizat cu anchete sociale.
Cei mai buni 30 de participanți au fost aleși. Acești tineri, cu vârste între 14 și 24 de ani, provin din familii cu venituri reduse, dar sunt dovada vie a faptului că talentul și pasiunea transcend orice bariere.
15 tineri care studiază la clarinet, violoncel, saxofon, corn, canto, oboi, flaut, pian, fagot și 15 tineri care studiază design vestimentar, pictură, grafică, foto-video sau arte și design textil vor beneficia, pe parcursul unui an calendaristic, de burse individuale de până la 2.000 Euro, sesiuni de mentorat, stagii de masterclass intergeneraționale, training pentru dezvoltarea abilităților necesare performanței, precum și oportunități de promovare în cadrul evenimentelor organizate de Fundație și de partenerii săi. Tinerii bursieri studiază la licee și universități de arte și muzică din București, Bacău, Botoșani, Iași, Piatra Neamț și Timișoara.
Personalități remarcabile susțin noile generații
Juriul a fost constituit din personalități remarcabile ale mediului artistic și academic, care vor însoți bursierii și ca mentori pe parcursul proiectului: Tiberiu Soare – dirijor, Verona Maier – pianist, Mihaela Ișpan – soprană, Rafael Butaru – violonist, Emil Vișenescu – clarinetist, la categoria Muzică clasică, și Ileana Dana Marinescu – artist vizual, Carmen Apetrei – grafician, Ion Anghel – pictor, Virgil Scripcariu – sculptor, Cristian Samfira – designer, la categoria Arte vizuale.
Fundația Regală mulțumește membrilor juriului pentru implicare și generozitate, precum și Operei Naționale București pentru găzduirea procesului de jurizare la categoria muzică clasică.
Lista completă a bursierilor programului Tinere Talente 2025 poate fi consultată aici.
România are nevoie de artă
Ajuns la al 17-lea an de existență, programul național Tinere Talente a susținut până acum 440 de burse acordate tinerilor talentați, sprijiniți, de asemenea, prin mentorat și promovare. Mulți dintre ei au reușit performanțe extraordinare pe plan național și internațional, fiind laureați la prestigioase concursuri internaționale, aplaudați și admirați astăzi în capitalele culturale ale lumii pentru muzica și arta lor. Recunoscut de patru ori ca cel mai bun program de Artă și Cultură din România, la Gala Societății Civile, proiectul creează șanse egale pentru artiștii aflați la început de drum, demonstrând că talentul poate fi cultivat și susținut, indiferent de circumstanțele sociale.
Partener program: Kaufland România | Sponsori program: EY România, B&B Collection – Kultho, PEPCO Retail, PPG România – Oskar, Ferrero Rocher, Dedeman, Yardi România, UniCredit Bank, Enayati Medical City, Highlight Agency, Casa Siqua, Easy Print Services, Emotion Philms Production
Parteneri media ai programului în timp: Europa FM, TVR, TVR Cultural, Radio România, Radio România Muzical, Radio România Cultural, Radio România Actualități, Radio Trinitas, RFI România, Radio Clasic, Magic FM, AGERPRES, Forbes, Forbes Life, ziarul cotidian diplomatic Nine O’Clock, Zile și Nopți, Historia, Revista BIZ, Haute Culture, The Institute, The Diplomat, Revista CARIERE, Revista Insight TAROM, Revista Cultura, Cocor Media Channel, IQads, SMARK, Phoenix Media, mediaTRUST România, Zenith Media
Foto credit: Anca Arambașa
Programul Tinere Talente
Programul național Tinere Talente, derulat de Fundația Regală Margareta a României, a debutat în anul 2009 cu scopul de a sprijini și promova tinerii artiști talentați care provin din familii cu venituri reduse și care au nevoie de sprijin financiar pentru a-și atinge adevăratul potențial și a-și exprima talentul. Ceea ce diferențiază programul Tinere Talente de alte proiecte care oferă burse este abordarea holistică, centrată pe dezvoltarea și afirmarea acestor artiști în devenire. Pe lângă sprijinul financiar, tinerii primesc îndrumarea unor mentori valoroși, pregătire prin masterclass-uri și au oportunități de promovare foarte importante, toate acestea creând o platformă de lansare în cariera artistică. Până în prezent, 440 de burse au fost acordate tinerilor talentați, aflați la început de drum, care studiază muzica sau artele vizuale în licee și universități din România, fiind ajutați să-și depășească greutățile financiare și să continue să-și exprime valoarea artistică. De-a lungul timpului, peste 2.000.000 de euro au fost investiți în viitorul artistic al României. Mai multe detalii sunt disponibile pe www.tinteretalente.org. Programul național Tinere Talente este susținut de parteneri și sponsori, dar și prin donații realizate online – www.frmr.ro/donationline, susținând, astfel, bursele pentru tinerii talentați ai României.
Fundația Regală Margareta a României
Fundația Regală Margareta a României a fost înființată în 1990 de către Regele Mihai I al României și Majestatea Sa Margareta Custodele Coroanei române. Cu o activitate de 35 de ani, Fundația Regală Margareta a României sprijină copii, tineri și vârstnici prin intervenții durabile, bazate pe schimbul de experiență și valori între generații. De-a lungul timpului, Fundația s-a implicat în numeroase proiecte sociale, culturale şi de susținere a educației şi talentului artistic. Mai multe detalii sunt disponibile pe www.frmr.ro.
Post-ul 30 de tineri artiști selectați pentru viitorul artei românești apare prima dată în Fundația Regală Margareta a României.
]]>Post-ul Seniorii României, între singurătate și dorința de participare socială – Topul nevoilor apelanților la Telefonul Vârstnicului în 2024 apare prima dată în Fundația Regală Margareta a României.
]]>23 ianuarie 2025 – Telefonul Vârstnicului, singura linie telefonică națională gratuită dedicată seniorilor, operat de 9 ani de Fundația Regală Margareta a României, a înregistrat în anul 2024 un total de 10.480 de apeluri, dintre care 2.193 au fost apelanți unici, iar 275 au beneficiat de serviciul de apelare săptămânală. Cifrele reflectă o nevoie crescută de sprijin emoțional, informațional și practic pentru una dintre cele mai vulnerabile categorii demografice din țară. Linia gratuită 0800 460 001, a fost un punct de sprijin pentru seniorii afectați de singurătate, lipsuri materiale, sănătate precară. Ei au găsit ascultare, îndrumare, consiliere socială și psihologică.
Portretul vârstnicilor care apelează la sprijin
Într-o societate în care 1 din 3 vârstnici trăiește singur, și la Telefonul Vârstnicului 55% dintre apelanții seniori au declarat că locuiesc singuri, ceea ce evidențiază izolarea socială acută cu care se confruntă vârstnicii din România. Alte categorii includ persoane care locuiesc cu parteneri (25%), sau cu alte persoane (10%) sau în gospodării extinse, alături de copii sau nepoți (8%).
Majoritatea celor care au apelat Telefonul Vârstnicului în anul 2024 sunt femei (56%), însă și bărbații sunt o categorie importantă, cu 970 de apelanți.
Distribuția pe categorii de vârstă arată că cei mai mulți apelanți sunt în intervalul 70-80 de ani (35%), urmați de cei între 80-90 de ani (18%) și cei între 65-70 de ani (15%). De asemenea, 10% dintre apeluri au fost inițiate de aparținători, care au solicitat sprijin indirect.
Impact național și regional
De la seniorii din București și Ilfov, unde s-au înregistrat 596 de apeluri, până la cei din Moldova (421) și Transilvania (408), Telefonul Vârstnicului este un serviciu cu adevărat național. Provocările accesului la servicii de sprijin sunt resimțite acut în zonele rurale și orașele mici, de unde au provenit 908 apeluri.
Nevoile principale ale seniorilor în 2024
Datele din 2024 evidențiază nu doar singurătatea, dificultățile financiare și medicale cu care se confruntă vârstnicii, dar și dorința lor de a rămâne activi și implicați în viața socială.
Cele mai frecvente solicitări, locul 1 în top, au fost pentru informații practice, utile și de încredere. 926 de vârstnici au obținut gratuit și ușor contacte relevante și informații actualizate pentru situații particulare din partea echipei specializate. Asistenții sociali ai liniei telefonice operează cu o bază de date ce conține circa 1.400 de instituții de stat, servicii sociale sau private cu servicii specifice pentru seniori, în continuă actualizare.
Nevoia de îngrijire și sprijin practic la domiciliu s-a menținut pe locul 2 în topul apelurilor. Informații despre serviciile specializate disponibile, referințe despre cămine pentru vârstnici și proceduri de instituționalizare și resursele disponibile în comunitate, precum și recomandări privind instituții care oferă îngrijiri medicale la domiciliu au primit 840 dintre apelanți.
În comparație cu anul 2023, nevoia seniorilor de a fi activi, de a participa în comunitate și după pensionare a urcat 2 poziții, fiind în anul 2024 pe locul 3. Astfel, 278 de persoane în vârstă au aflat la Telefonul Vârstnicului informații despre posibilitățile de participare la atelierele de educație digitală pentru seniori organizate la București și în alte 10 localități din țară, despre oportunitățile de voluntariat în comunitate, precum Centrele Generații, sau despre activitățile organizate în cluburile pentru seniori din comunitate sau la TeleClubul Seniorilor.
Locul 4 în topul apelurilor vârstnicilor au fost solicitările de sprijin financiar și material, din partea a 234 de apelanți. Echipa proiectului a recomandat acestora resursele comunitare adecvate nevoilor individuale, operate de DGAS-uri sau ONG-uri, care pot oferi produse alimentare, igienico-sanitare sau tichete sociale.
Nevoia unui sprijin emoțional a coborât un loc față de anul 2023, ajungând pe locul 5. Pentru 111 seniori care se luptă cu singurătatea, provocări sociale actuale sau personale, Telefonul Vârstnicului le-a răspuns prin servicii proprii de reapelare săptămânală și consiliere psihologică, oferită gratuit de psihologii voluntari, sau prin redirecționare către organizații partenere cu servicii specializate din comunitatea lor.
”Este o soluție bună pentru un om singur care se zbate între patru pereți și simte cum aceștia vin peste el, pentru că ăsta e sentimentul atunci când ești singur – că te strâng pereții; vrei să mai discuți cu cineva și nu ai cu cine, căci cei apropiați s-au dus. Mi-ați oferit o speranță. Deși acum am vorbit pentru prima oară, simt că deja m-am relaxat puțin, mi-am schimbat gândurile; parcă trece timpul altfel și moralul se schimbă. Vă mulțumesc că oferiți un astfel de sprijin”, ne-a mărturisit doamna S, de 82 de ani, căreia i-a murit soțul în anul 2024 și locuiește singură.
Programe dedicate seniorilor ale Fundației Regale Margareta a României
În 2024, 275 seniori au fost incluși în serviciul de reapelare săptămânală și le-a fost oferit sprijin emoțional constant din partea a trei asistenți sociali și a 15 voluntari special pregătiți din echipa Telefonul Vârstnicului. De consiliere psihologică, oferită gratuit de psihologii voluntari, au beneficiat vârstnicii care au avut nevoie în acest sens. Atelierele de educație digitală pentru seniori au fost organizate pentru 755 de vârstnici în București și alte 10 localități pe tot parcursul anului 2024, aceștia obținând detalii și putând să se înscrie la Telefonul Vârstnicului. Prin programul Generații, 176 de seniori dornici să fie activi și după pensionare au devenit voluntari în sprijinul copiilor din familii defavorizate în cadrul centrelor sociale din comunitate, care desfășoară activități de tip școală după școală. Fondul pentru Vârstnici a venit în ajutorul a 930 de seniori din mai multe zone ale țării, ca un fond de urgență pentru a deservi nevoilor stringente atât prin sprijin direct, cât și prin suport oferit ONG-urile cu servicii dedicate persoanelor în vârstă.
Context social și demografic
România se confruntă cu o îmbătrânire accelerată a populației, iar 1,35 milioane dintre seniorii de peste 65 de ani trăiesc singuri sau izolați, conform statisticilor recente. Lipsa resurselor, accesul greoi la informații utile traiului zilnic și oportunitățile sociale reduse sunt provocări majore pentru această categorie demografică. Telefonul Vârstnicului devine, astfel, un pilon de sprijin esențial, oferind atât o linie de comunicare, cât și un spațiu sigur pentru exprimarea nevoilor și găsirea soluțiilor.
Apelurile se pot face gratuit la numărul 0800 460 001, de luni până vineri între orele 08.00 – 20.00 și sâmbăta între 08:00 – 16:00.
Telefonul Vârstnicului este un proiect social susținut în 2024 de Fundația Vodafone în România, Compania Națională Loteria Română, Johnson Wax, Imedica SA, Yardi România.
Despre Fundația Regală Margareta a României
Înființată în 1990 de către Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei române, împreună cu tatăl său, Regele Mihai, Fundația Regală Margareta a României este astăzi o organizație neguvernamentală de elită care sprijină copii, tineri și vârstnici prin intervenții durabile, bazate pe schimbul de experiență și valori între generații. De-a lungul celor 35 de ani de activitate, Fundația a dezvoltat numeroase proiecte durabile în domeniul educației, dezvoltării comunității, societății civile, sănătății și culturii, proiecte ce și-au adus contribuția la reînnoirea spirituală și socială a României. Fundația Regală Margareta a României vine în sprijinul persoanelor vârstnice prin programe menite să crească calitatea vieții acestora, cu implicarea voluntarilor și mobilizarea partenerilor instituționali și a întregii comunități, cele mai recente fiind Fondul pentru Vârstnici, Telefonul Vârstnicului, Centrele Comunitare Generații, Conectăm Generații în Lumea Digitală. Mai multe detalii pe www.frmr.ro.
Despre Telefonul Vârstnicului
Înființat în 2015, ca răspuns la problema îmbătrânirii, serviciul social Telefonul Vârstnicului cartografiază și răspunde nevoilor cu care se confruntă seniorii României, pe baza a peste 100.000 de convorbiri și a solicitărilor exprimate de cei peste 19.500 de apelanți unici, beneficiari ai programului, proveniți din toate colțurile țării. Apăsați de griji, temeri, lipsuri materiale, probleme de sănătate, dar și de singurătate, marginalizare ori acces limitat la informații, seniorii sună gratuit la numărul 0800 460 001 pentru a găsi ascultare, consolare, îndrumare, consiliere socială, consiliere psihologică, dar și ajutor practic sau material.
Post-ul Seniorii României, între singurătate și dorința de participare socială – Topul nevoilor apelanților la Telefonul Vârstnicului în 2024 apare prima dată în Fundația Regală Margareta a României.
]]>Post-ul Concertul aniversar Talent 35 a celebrat talentul noii generații de muzicieni apare prima dată în Fundația Regală Margareta a României.
]]>Sâmbătă, 18 ianuarie, Fundația Regală Margareta a României a organizat Concertul aniversar Talent 35, la Ateneul Român. Evenimentul, desfășurat în prezența Majestății Sale Margareta, a Alteței Sale Regale Principele Radu, a Alteței Sale Regale Principesa Sofia și a 800 de invitați, a celebrat arta și talentul noii generații de muzicieni români. Tineri soliști ai scenelor lirice, născuți după anul 1990, au încântat publicul prezent cu interpretarea excepțională a unui bogat repertoriu de operă.
La 35 de ani de la înființare, Fundația Regală Margareta a României continuă misiunea de a sprijini și promova artiștii în devenire și de a le deschide noi orizonturi culturale, prin inițiativa bilaterală ”Talent 35 – Susținerea și promovarea artiștilor emergenți și a artei contemporane”, realizată în parteneriat cu Nedland Kultur din Norvegia.
Concertul a debutat cu Imnul Regal și discursul Alteței Sale Regale Principele Radu, prilejuit de aniversarea a 35 de ani de implicare socială continuă a Fundației Regale Margareta a României.
Programul muzical al concertului Talent 35 a inclus selecții de operă din repertoriul marilor compozitori clasici – R. Wagner, G. Verdi, W. A. Mozart, G. Puccini, G. Bizet, C. Gounod, J. Massenet, P. Sorozabal, C. Saint-Saens, introduse de piese lirice ale compozitorului norvegian Edvard Grieg. Vocile sopranei Georgiana Dumitru, mezzosopranei Adelina Cociobanu, tenorului Andrei Petre și baritonului Sergiu Garabajii au strălucit și au oferit emoție, prospețime și diversitate pe scena Ateneului, în acompaniamentul Cameratei Regale, sub conducerea dirijorului Tiberiu Soare, și cu participarea Corului Ascendis, dirijat de Eduard Dinu.
Tiberiu Soare, unul dintre cei mai apreciați dirijori români, etalon al performanței artistice și al unei cariere de succes, s-a alăturat cu entuziasm Fundației Regale în susținerea noii generații de muzicieni, devenind un culegător de talente și mentor al acestora la început de drum.
Din anul 2009 și până în prezent, Fundația Regală Margareta a României a dezvoltat programul național Tinere Talente, prin care a oferit 440 de burse pentru elevi și studenți la instituții de învățământ vocaționale, care aveau nevoie de susținere pentru a-și atinge adevăratul potențial și a-și exprima talentul. Sprijinul financiar destinat dezvoltării artistice a fost completat prin mentorat intergenerațional, promovare și schimburi culturale internaționale. Astfel, un număr important dintre bursierii susținuți la început de drum de Fundație și partenerii săi au evoluat și s-au afirmat în lumea muzicii clasice, având în prezent expunere națională și internațională și o carieră de succes.
Prin concertul aniversar Talent 35, au fost puși în valoare tineri muzicieni, evoluând pe scena Ateneului Român ca soliști și ca membrii ai orchestrei și ai corului, care au beneficiat de susținerea Fundației Regale de-a lungul timpului, confirmându-și valoarea artistică pe importante scene culturale.
În perioada 18 ianuarie – 23 februarie 2025, Fundația Regală Margareta a României și Muzeul Național de Artă al României prezintă publicului expoziția de artă vizuală Talent 35, în Sălile Kretzulescu (intrarea prin Strada Walter Mărăcineanu, vizavi de biserica Kretzulescu), o colecție de lucrări în diverse tehnici a artiștilor vizuali susținuți de-a lungul timpului prin bursă.
35 de ani de la înființarea Fundației Regale Margareta a României
În data de 18 ianuarie 1990, Majestatea Sa Margareta și Alteța Sa Principesa Sofia, sub îndrumarea Regelui Mihai, au inițiat primele acțiuni umanitare, atunci când au ajuns pentru prima dată în România. De-a lungul a 35 de ani, Fundația Regală Margareta a României a dezvoltat numeroase proiecte durabile în domeniul educației, culturii, dezvoltării comunităților și societății civile, prin care a contribuit la reînnoirea spirituală și socială a României.
foto Anca Arambașa
***
Talent 35 – Susținerea și promovarea artiștilor emergenți și a artei contemporane este o inițiativă bilaterală finanțată prin Granturile SEE și Norvegiene – Fondul Național Bilateral în cadrul Programului RO-CULTURA. Valoarea totală a inițiativei bilaterale este de 618.840,41 lei (124.355,03 EUR). Împreună pentru o Europă verde, competitivă și incluzivă.
***
Despre Granturile SEE
Granturile SEE reprezintă contribuția Islandei, Principatului Liechtenstein și Regatului Norvegiei la reducerea disparităților economice și sociale în Spațiul Economic European și la consolidarea relațiilor bilaterale cu cele 15 state beneficiare din estul și sudul Europei și statele baltice. Aceste mecanisme de finanțare sunt stabilite în baza Acordului privind Spațiul Economic European, ce reunește statele membre UE și Islanda, Liechtenstein și Norvegia ca parteneri egali pe piața internă.
În total, cele trei state au contribuit cu €3,3 miliarde între 1994 și 2014 și €1,55 miliarde pentru perioada de finanțare 2014-2021. Mai multe detalii sunt disponibile pe: www.eeagrants.org și www.eeagrants.ro.
Despre Granturile SEE și Norvegiene
Granturile SEE și Norvegiene reprezintă contribuția Islandei, Liechtensteinului și Norvegiei la o Europă verde, competitivă și incluzivă. Există două obiective generale: reducerea disparităților economice și sociale în Europa și consolidarea relațiilor bilaterale dintre țările donatoare și 15 țări UE din Europa Centrală și de Sud și Țările Baltice. Cele trei țări donatoare cooperează strâns cu UE prin intermediul Acordului privind Spațiul Economic European (SEE). Între 1994 și 2014, donatorii au furnizat 3,3 miliarde EUR prin scheme consecutive de granturi. Pentru perioada 2014-2021, granturile SEE și Norvegiene se ridică la 2,8 miliarde EUR.
Despre Programul RO-CULTURA
Programul RO-CULTURA este implementat de Ministerul Culturii prin Unitatea de Management a Proiectului și are ca obiectiv general consolidarea dezvoltării economice și sociale prin cooperare culturală, antreprenoriat cultural și managementul patrimoniului cultural.
Bugetul Programului este de aproximativ 34 milioane de euro. Mai multe detalii sunt disponibile pe www.ro-cultura.ro.
Despre Fundația Regală Margareta a României
Înființată în 1990 de către Majestatea Sa Margareta împreună cu tatăl său, Regele Mihai, Fundația Regală Margareta a României este o organizație nonguvernamentală de elită care, de-a lungul celor 35 de ani de activitate, a dezvoltat numeroase proiecte durabile în domeniul educației, culturii, dezvoltării comunităților și societății civile, prin care a contribuit la reînnoirea spirituală și socială a României. Mai multe detalii sunt disponibile pe www.frmr.ro.
Despre Nedland Kultur
Nedland Kultur este o companie privată din Norvegia care dispune de o experiență de peste 20 de ani în proiecte culturale, colaborări inter-culturale, organizare de concerte și festivaluri, digitalizare muzicală etc. Compania a implementat proiecte în Norvegia, Marea Britanie, Tanzania, Kenya, Etiopia, Uganda, Malawi, Rusia, Palestina, Israel, Vietnam și Egipt, inclusiv în România. Prin numeroase proiecte în locații variate, Nedland Kultur a reunit oameni, i-a inspirat să se bucure să se cunoască, să învețe unii de la ceilalți și să se respecte, din convingerea fermă că există întotdeauna mai multe lucruri care unesc oameni din medii culturale și/sau geografice diferite decât ceea ce îi separă. Mai multe detalii sunt disponibile pe www.nedlandkultur.com.
Post-ul Concertul aniversar Talent 35 a celebrat talentul noii generații de muzicieni apare prima dată în Fundația Regală Margareta a României.
]]>Post-ul Talent 35 – expoziție de artă vizuală la Muzeul Național de Artă al României apare prima dată în Fundația Regală Margareta a României.
]]>
Prin expoziția aniversară Talent 35, în premieră, 52 de tineri artiști vizuali, care au beneficiat de susținerea Fundației Regale, vor expune lucrări în cadrul celui mai important muzeu din România – Muzeul Național de Artă al României, găzduit în Palatul Regal din Capitală. Demersurile de explorare artistică ale tinerilor de-a lungul timpului se materializează acum într-o colecție de 91 de lucrări realizate prin diferite tehnici, precum pictură, artă fotografică, sculptură, instalație, design vestimentar, ilustrație, scenografie.
Vernisajul expoziției Talent 35 are loc sâmbătă, 18 ianuarie 2025, ora 17.00, în cadrul MNAR – Sălile Kretzulescu, intrarea din Str. Walter Mărăcineanu, vizavi de Biserica Kretzulescu. Curatorul expoziției este conf. univ. dr. Ion Anghel, pictor, membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România, ce are și rol de mentor în cadrul programului național Tinere Talente.
La 35 de ani de la înființare, Fundația Regală Margareta a României continuă misiunea de a sprijini și promova artiștii în devenire și de a le deschide noi orizonturi culturale, prin inițiativa bilaterală ”Talent 35 – Susținerea și promovarea artiștilor emergenți și a artei contemporane”, realizată în parteneriat cu Nedland Kultur din Norvegia.
„Talent 35 – Susținerea și promovarea artiștilor emergenți și a artei contemporane” este o inițiativă bilaterală finanțată prin Granturile SEE și Norvegiene – Fondul Național Bilateral în cadrul Programului RO-CULTURA.
Valoarea totală a inițiativei bilaterale este de 618.840,41 lei (124.355,03 EUR).
Împreună pentru o Europă verde, competitivă și incluzivă.
Opening date: Saturday, January 18, time slot 5:00 p.m. – 6:30 p.m.
Available: January 18 – February 23, 2025
Location: MNAR, Sălile Kretzulescu, Str. Walter Mărăcineanu entrance, opposite Kretzulescu Church
About the event
Through the Talent 35 anniversary exhibition, for the first time, 52 young visual artists, who benefited from the support of the Royal Foundation, will exhibit works in the most important museum in Romania – the National Art Museum of Romania, housed in the Royal Palace in the Capital. The artistic exploration efforts of young people over time are now materialized in a collection of 91 works made through different techniques, such as painting, photography, sculpture, installation, fashion design, illustration, scenography.
The opening of the Talent 35 exhibition will take place on Saturday, January 18, 2025, at 5:00 p.m., at MNAR – Kretzulescu halls, Walter Mărăcineanu Street entrance, opposite Kretzulescu Church. The curator of the exhibition is conf. university Dr. Ion Anghel, painter, member of the Union of Visual Artists from Romania, who also has the role of mentor in the national Young Talents program.
35 years after its inauguration, Margareta of Romania Royal Foundation continues its mission to support and promote emerging artists and to open new cultural horizons for them, through the bilateral initiative „Talent 35 – Support and promotion of emerging artists and contemporary art”, made in partnership with Nedland Kultur from Norway.
„Talent 35 – Support and promotion of emerging artists and contemporary art” is a bilateral initiative financed with the support of EEA and Norway Grants 2014 – 2021 through the National Fund for Bilateral Relations within the RO-CULTURE Programme.
The total value of the bilateral initiative is 618,840.41 lei (124,355.03 EUR).
Together for a green, competitive and inclusive Europe.
Post-ul Talent 35 – expoziție de artă vizuală la Muzeul Național de Artă al României apare prima dată în Fundația Regală Margareta a României.
]]>Post-ul Expoziția aniversară Talent 35 – Susținerea și promovarea artiștilor emergenți și a artei contemporane apare prima dată în Fundația Regală Margareta a României.
]]>Fundația Regală Margareta a României și Muzeul Național de Artă al României prezintă publicului expoziția de artă vizuală Talent 35, în perioada 18 ianuarie – 23 februarie 2025, în Sălile Kretzulescu (intrarea prin Strada Walter Mărăcineanu, vizavi de biserica Kretzulescu).
Vernisajul expoziției va avea loc sâmbătă, 18 ianuarie 2025, ora 17.00, în prezența Majestății Sale Margareta și a Alteței Sale Regale Principesa Sofia. Curatorul expoziției este conf. univ. dr. Ion Anghel, pictor, membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România și mentor în cadrul programului național Tinere Talente.
Din anul 2009 și până în prezent, Fundația Regală Margareta a României a dezvoltat programul național Tinere Talente, prin care a oferit 440 de burse pentru elevi și studenți la instituții de învățământ vocaționale, care aveau nevoie de susținere pentru a-și atinge adevăratul potențial și a-și exprima talentul. Sprijinul financiar destinat dezvoltării artistice a fost completat prin mentorat intergenerațional, promovare și schimburi culturale internaționale. Astfel, un număr important dintre bursierii susținuți la început de drum de Fundație și partenerii săi au evoluat și s-au afirmat în lumea artelor vizuale, având în prezent expunere națională și internațională și o carieră artistică de succes.
Prin expoziția aniversară Talent 35, în premieră, 52 de tineri artiști vizuali, care au beneficiat de susținerea Fundației Regale, vor expune lucrări în cadrul celui mai important muzeu din România – Muzeul Național de Artă al României, găzduit în Palatul Regal din Capitală. Demersurile de explorare artistică ale tinerilor de-a lungul timpului se materializează acum într-o colecție de 91 de lucrări realizate prin diferite tehnici, precum pictură, artă fotografică, sculptură, instalație, design vestimentar, ilustrație, scenografie. Expoziția va fi deschisă publicului în perioada 18 ianuarie – 23 februarie 2025.
În cadrul vernisajului va fi lansat Albumul de artă contemporană Talent 35 – o selecție de 72 de lucrări de artă aparținând tinerilor artiști emergenți, care astăzi transmit lumii întregi talentul lor. Coordonatorul albumului este conf. univ. dr. Carmen Apetrei.
În data de 18 ianuarie 1990, Majestatea Sa Margareta și Alteța Sa Principesa Sofia, sub îndrumarea Regelui Mihai, au inițiat primele acțiuni umanitare, atunci când au ajuns pentru prima dată în România. De-a lungul a 35 de ani, Fundația Regală Margareta a României a dezvoltat numeroase proiecte durabile în domeniul educației, culturii, dezvoltării comunităților și societății civile, prin care a contribuit la reînnoirea spirituală și socială a României.
La 35 de ani de la înființare, Fundația Regală Margareta a României continuă misiunea de a sprijini și promova artiștii în devenire și de a le deschide noi orizonturi culturale, prin inițiativa bilaterală ”Talent 35 – Susținerea și promovarea artiștilor emergenți și a artei contemporane”, realizată în parteneriat cu Nedland Kultur din Norvegia. Această inițiativă contribuie la sprijinirea artei contemporane și a artiștilor emergenți, creșterea gradului de conștientizare privind diversitatea culturală și consolidarea cooperării și schimbului cultural între România și Norvegia.
Programul de vizitare a expoziției Talent 35: miercuri-vineri, orele 10-18, sâmbătă-duminică, orele 11-19, luni și marți închis. Prima miercuri din lună intrarea gratuită.
***
„Talent 35 – Susținerea și promovarea artiștilor emergenți și a artei contemporane” este o inițiativă bilaterală finanțată prin Granturile SEE și Norvegiene – Fondul Național Bilateral în cadrul Programului RO-CULTURA. Valoarea totală a inițiativei bilaterale este de 618.840,41 lei (124.355,03 EUR). Împreună pentru o Europă verde, competitivă și incluzivă.
***
Despre Granturile SEE
Granturile SEE reprezintă contribuția Islandei, Principatului Liechtenstein și Regatului Norvegiei la reducerea disparităților economice și sociale în Spațiul Economic European și la consolidarea relațiilor bilaterale cu cele 15 state beneficiare din estul și sudul Europei și statele baltice. Aceste mecanisme de finanțare sunt stabilite în baza Acordului privind Spațiul Economic European, ce reunește statele membre UE și Islanda, Liechtenstein și Norvegia ca parteneri egali pe piața internă. În total, cele trei state au contribuit cu €3,3 miliarde între 1994 și 2014 și €1,55 miliarde pentru perioada de finanțare 2014-2021. Mai multe detalii sunt disponibile pe: www.eeagrants.org și www.eeagrants.ro.
Despre Granturile SEE și Norvegiene
Granturile SEE și Norvegiene reprezintă contribuția Islandei, Liechtensteinului și Norvegiei la o Europă verde, competitivă și incluzivă. Există două obiective generale: reducerea disparităților economice și sociale în Europa și consolidarea relațiilor bilaterale dintre țările donatoare și 15 țări UE din Europa Centrală și de Sud și Țările Baltice. Cele trei țări donatoare cooperează strâns cu UE prin intermediul Acordului privind Spațiul Economic European (SEE). Între 1994 și 2014, donatorii au furnizat 3,3 miliarde EUR prin scheme consecutive de granturi. Pentru perioada 2014-2021, granturile SEE și Norvegiene se ridică la 2,8 miliarde EUR.
Despre Programul RO-CULTURA
Programul RO-CULTURA este implementat de Ministerul Culturii prin Unitatea de Management a Proiectului și are ca obiectiv general consolidarea dezvoltării economice și sociale prin cooperare culturală, antreprenoriat cultural și managementul patrimoniului cultural. Bugetul Programului este de aproximativ 34 milioane de euro. Mai multe detalii sunt disponibile pe www.ro-cultura.ro.
Despre Fundația Regală Margareta a României
Înființată în 1990 de către Majestatea Sa Margareta împreună cu tatăl său, Regele Mihai, Fundația Regală Margareta a României este o organizație nonguvernamentală de elită care, de-a lungul celor 35 de ani de activitate, a dezvoltat numeroase proiecte durabile în domeniul educației, culturii, dezvoltării comunităților și societății civile, prin care a contribuit la reînnoirea spirituală și socială a României. Mai multe detalii sunt disponibile pe www.frmr.ro.
Despre Nedland Kultur
Nedland Kultur este o companie privată din Norvegia care dispune de o experiență de peste 20 de ani în proiecte culturale, colaborări inter-culturale, organizare de concerte și festivaluri, digitalizare muzicală etc. Compania a implementat proiecte în Norvegia, Marea Britanie, Tanzania, Kenya, Etiopia, Uganda, Malawi, Rusia, Palestina, Israel, Vietnam și Egipt, inclusiv în România. Prin numeroase proiecte în locații variate, Nedland Kultur a reunit oameni, i-a inspirat să se bucure să se cunoască, să învețe unii de la ceilalți și să se respecte, din convingerea fermă că există întotdeauna mai multe lucruri care unesc oameni din medii culturale și/sau geografice diferite decât ceea ce îi separă. Mai multe detalii sunt disponibile pe www.nedlandkultur.com.
Post-ul Expoziția aniversară Talent 35 – Susținerea și promovarea artiștilor emergenți și a artei contemporane apare prima dată în Fundația Regală Margareta a României.
]]>Post-ul Anul 2024 în cifre apare prima dată în Fundația Regală Margareta a României.
]]>Post-ul Anul 2024 în cifre apare prima dată în Fundația Regală Margareta a României.
]]>Post-ul Talent 35 – concert la Ateneul Român apare prima dată în Fundația Regală Margareta a României.
]]>
Concertul aniversar Talent 35 celebrează prin muzică talentul tinerei generații de muzicieni ai Românei, printr-un program de operă la Ateneul Român. În cadrul concertului evoluează 10 de tineri muzicieni, ca soliști, membrii ai orchestrei și ai corului, care au beneficiat de susținere din partea Fundației Regale a României prin programul național Tinere Talente.
Tinerii solișți – soprana Georgiana Dumitru, mezzosoprana Adelia Cociobanu, tenorul Andrei Petre și baritonul Sergiu Garbajii vor fi acompaniați de Camerata Regală, condusă de dirijorul Tiberiu Soare, unul dintre cei mai apreciați dirijori români, cu participarea Corului de Cameră Ascendis.
La 35 de ani de la înființare, Fundația Regală Margareta a României continuă misiunea de a sprijini și promova artiștii în devenire și de a le deschide noi orizonturi culturale, prin inițiativa bilaterală ”Talent 35 – Susținerea și promovarea artiștilor emergenți și a artei contemporane”, realizată în parteneriat cu Nedland Kultur din Norvegia.
„Talent 35 – Susținerea și promovarea artiștilor emergenți și a artei contemporane” este o inițiativă bilaterală finanțată prin Granturile SEE și Norvegiene – Fondul Național Bilateral în cadrul Programului RO-CULTURA.
Valoarea totală a inițiativei bilaterale este de 618.840,41 lei (124.355,03 EUR).
Împreună pentru o Europă verde, competitivă și incluzivă.
Date: Saturday, January 18, 19.00 – 21.00
Location: Romanian Athenaeum, 1-3 Benjamin Franklin Street, Bucharest
About the event
Talent 35 anniversary concert celebrates through music the talent of the young generation of Romanian musicians, through an opera program at the Romanian Athenaeum. During the concert, 10 young musicians perform, as soloists, members of the orchestra and the choir, who benefited from support from the Royal Foundation through the national Young Talents program.
The young soloists – soprano Georgiana Dumitru, mezzo-soprano Adelia Cociobanu, tenor Andrei Petre and baritone Sergiu Garbajii – will be accompanied by the Royal Chamber, led by conductor Tiberiu Soare, one of the most acclaimed Romanian conductors, with the participation of the Ascendis Chamber Choir.
35 years after its inauguration, Margareta of Romania Royal Foundation continues its mission to support and promote emerging artists and to open new cultural horizons for them, through the bilateral initiative „Talent 35 – Support and promotion of emerging artists and contemporary art”, made in partnership with Nedland Kultur from Norway.
„Talent 35 – Support and promotion of emerging artists and contemporary art” is a bilateral initiative financed with the support of EEA and Norway Grants 2014 – 2021 through the National Fund for Bilateral Relations within the RO-CULTURE Programme.
The total value of the bilateral initiative is 618,840.41 lei (124,355.03 EUR).
Post-ul Talent 35 – concert la Ateneul Român apare prima dată în Fundația Regală Margareta a României.
]]>Post-ul Angajăm Asistent social la Telefonul Vârstnicului | full-time, București apare prima dată în Fundația Regală Margareta a României.
]]>Este nevoie să ai studii superioare în asistență socială, aviz de exercitare a profesiei de asistent social și, foarte important, empatie și interes pentru situația vârstnicilor.
Postul este în București.
Program:
Ce trebuie să faci:
Îți vom oferi:
Trimite CV și o scurtă motivație pentru care tu ești persoana potrivită la roxana.molocea@fundatiaregala.ro, până pe 3 ianuarie 2025.
Te așteptăm cu drag!
Post-ul Angajăm Asistent social la Telefonul Vârstnicului | full-time, București apare prima dată în Fundația Regală Margareta a României.
]]>Post-ul ”Răspundem cu suflet vârstnicilor singuri!”, campanie pentru susținerea nevoilor urgente ale seniorilor apare prima dată în Fundația Regală Margareta a României.
]]>În România, populația rezidentă de seniori cu vârsta de 65 de ani și peste depășește 3,8 milioane de persoane. Provocările vârstei vin la pachet și cu singurătatea, întrucât 1,35 milioane dintre seniori locuiesc singuri. Fundația Regală Margareta a României lansează campania „Răspundem cu suflet vârstnicilor singuri!”, inițiativă prin care își propune să ofere sprijin imediat și soluții sustenabile seniorilor vulnerabili din punct de vedere social, care se confruntă cu lipsa resurselor, izolarea sau marginalizarea, atât în perioada Sărbătorilor, cât și pe tot parcursul anului viitor. 4.000 de vârstnici vor beneficia de ajutor material, de sprijin practic și susținere emoțională prin proiectele sociale dedicate.
Prin intermediul programului Fondul pentru Vârstnici, Fundația vizează îmbunătățirea calității vieții și incluziunii sociale a seniorilor, cu precădere a celor singuri și vulnerabili din punct de vedere social. Fondul pentru Vârstnici este finanțat din donații și sponsorizări și mii de persoane vârstnice primesc anual ajutor material, sprijin practic și susținere emoțională.
Alături de seniori. Schimbăm vieți, împreună
Campania „Răspundem cu suflet vârstnicilor singuri!” invită liderii de companii să se implice în sprijinirea urgentă a seniorilor, pentru care fiecare zi contează. Contribuind pana la 31 decembrie cu 20% din impozitul pe profit pentru anul 2024, companiile au șansa de a transforma taxele într-un gest concret de solidaritate. Împreună putem fi vocea lor, alinând din singurătate, prevenind izolarea socială, ori creând oportunități pentru o viață activă.
Zeci de asociații mobilizate de Fundație în sprijinul seniorilor
În 2024, Fundația Regală Margareta a României, prin implicarea companiilor și a persoanelor fizice donatoare, a sprijinit 4.000 de seniori și a oferit grant-uri pentru 27 de ONG-uri din România care, prin serviciile sociale locale, au răspuns diverselor nevoi ale vârstnicilor din comunitățile lor.
Persoanele vârstnice au beneficiat de:
„Pentru mine, singurătatea e o izolare. Din păcate, ușa nu mi-o mai deschide nimeni. De când a murit soțul, viața mea s-a terminat, întrucât am pierdut o persoană cu care comunicam în permanență. Acum știu că, măcar o dată pe săptămână, vineri, am cu cine să stau de vorbă și cuiva îi pasă de mine. Îmi place că mă pot destăinui, că mă ascultați și sunteți interesați de starea mea”, doamna T, 77 de ani, beneficiar
Ce putem face pentru a îmbunătăți viața seniorilor din România?
Peste 4.000 de seniori contează pe sprijinul Fundației Regale, nu doar în perioada Sărbătorilor, ci în fiecare lună a anului. Pentru seniorii noștri, timpul nu mai este un aliat. Împreună putem acționa și schimba vieți.
Alăturați-vă campaniei și transformați sprijinul dumneavoastră în speranță pentru cei care au nevoie cel mai mult.
Cum sunt folosite fondurile strânse?
Parteneri media: TVR, Radio România, Radio România Actualități, Radio România Antena Satelor, Radio România Regional, Radio Trinitas, Forbes România, ziarul cotidian diplomatic Nine O’Clock, Ziarul News, Zenith Media, New Age Media – regia de media a cinematografelor Cinema City
***
Despre Fundația Regală Margareta a României
Cu o experiență de aproape 35 de ani în domeniul social, Fundația Regală Margareta a României este una dintre puținele organizații non-guvernamentale care derulează programe dedicate seniorilor din România. De-a lungul timpului, cu implicarea voluntarilor și mobilizarea partenerilor instituționali și a întregii comunități, Fundația a creat diverse soluții menite să îmbunătățească viețile acestora, să aline singurătatea, să prevină izolarea socială, ori să creeze oportunități pentru o viață activă. Programele și campaniile Fundației, precum rețeaua Pentru Seniorii Noștri, programele Fondul pentru Vârstnici, Centrele Generații, Telefonul Vârstnicului, Conferința Bune Practici pentru o Bătrânețe Frumoasă, proiectul Conectăm Generații în Lumea Digitală, au redat demnitatea și speranța la vârsta a treia. Mai multe detalii pe www.frmr.ro.
[1] Raport INSSE – Condițiile de viață ale populației din România în anul 2023
[2] Valoarea Donației este de 2 Euro/lună. Suma alocată cauzei este de 2 Euro. Nu se percepe TVA pentru donațiile de pe abonament. În rețelele Digi Mobil, Orange şi Telekom România Mobile, pentru cartelele preplătite, TVA-ul a fost reținut la achiziționarea creditului. Pentru donațiile de pe cartele preplătite, în rețeaua Vodafone utilizatorii nu plătesc TVA. Campanie realizată cu sprijinul Digi Mobil, Orange Romania, Telekom Romania Mobile şi Vodafone Romania
Post-ul ”Răspundem cu suflet vârstnicilor singuri!”, campanie pentru susținerea nevoilor urgente ale seniorilor apare prima dată în Fundația Regală Margareta a României.
]]>Post-ul Gala Tinere Talente a pus în lumina reflectoarelor noua generație de artiști apare prima dată în Fundația Regală Margareta a României.
]]>Sponsori, parteneri, donatori și susținători ai tinerilor artiști au avut ocazia să facă cunoștință cu personalitatea artistică a fiecărui tânăr. S-au bucurat de proiectele lor artistice individuale și comune, de progresele pe care acești tineri le-au făcut de-a lungul anului, ca urmare a susținerii prin bursă în valoare de 2.000 euro și având îndrumarea mentorilor și a profesorilor, precum și susținerea Fundației.
Pe parcursul concertului, tinerii muzicieni au interpretat fragmente emblematice din repertoriul de operă și balet, pregătite sub îndrumarea mentorului Rafael Butaru, violonist, concertmaestru al Filarmonicii George Enescu și al Operei Naționale București. Tinerilor li s-au alăturat pe scenă violoncelista Julia Coteanu, fostă bursieră Tinere Talente și balerinii Operei Naționale București, Raluca Jercea și Cristian Șușu. Gala Tinere Talente a fost prezentată de Bogdan Chenciu, moderator-realizator de emisiuni tv.
”A fost o seară specială dedicată artei, pasiunii și frumuseții muzicii clasice și ne-am bucurat să avem alături public numeros pentru un spectacol care a îmbinat capodopere atemporale din repertoriul de operă și balet și talentul tinerilor muzicieni, putându-l într-o călătorie sonoră de neuitat.
Am traversat epoci și stiluri muzicale, de la eleganța barocului lui Handel și Charpentier, la sensibilitatea romantică a lui Verdi și Puccini, până la rafinamentul baletului lui Ceaikovski. Fiecare piesă a spus o poveste, a evocat o emoție și ne-a invitat să descoperim nu doar suplețea muzicii, ci și puterea ei de a uni sufletele” – violonist Rafael Butaru
In cadrul evenimentului, Alteța Sa Regală Principesa Sofia a acordat diplome companiilor și instituțiilor care se implică cu generozitate în susținerea programului Tinere Talente: compania Dedeman – sponsor al programului, reprezentată de Georgiana Grigoraș, Specialist Relații publice; compania PEPCO Retail – sponsor; echipa TVR Ora Regelui – partener media, reprezentată de producătorul Lidia Voicu și redactorul Diana Ilica; Teatrul Național ”I. L. Caragiale” București, partener tradițional al evenimentului, reprezentat de doamna Adriana Popescu, Director al Direcției Comunicare și Relații Internaționale; domnului Rafael Butaru, mentor de 10 ani în cadrul proiectului. Mugurel Mărgărit, Director executiv al Fundației, le-a mulțumit și le-a oferit recunoaștere pentru dorința de încurajare a creativității autentice și sustinerea noii generații de artiști.
La final, cei 30 de bursieri ai programului Tinere Talente – ediția 2024, au primit diplome pentru performanța artistică în domeniul artelor vizuale şi a muzicii clasice.
Momentul artistic din sală a fost completat de Expoziția de artă vizuală, în foaierul Media al TNB (aripa Grand Hotel), cu lucrări relevante din proiecte individuale ale bursierilor realizate cu materiale achiziționate din bursă, precum și selecții de lucrări din proiectele comune: expozițiile Jurnal de Viață, Forma Gândului, Pasiunile și Preocupările membrilor Familiei Regale, coordonate de mentorul conf. univ. dr. Ion Anghel. Alteța Sa Regală Principesa Sofia a vizitat expoziția însoțită de mentorii conf. univ. dr. Carmen Apetrei și conf. univ. dr. Ion Anghel, alături de bursierii care au expus și publicul invitat la Gală.
Expoziția va rămâne deschisă publicului până pe 17 decembrie, iar intrarea este liberă.
Programul Tinere Talente în cifre, în anul 2024, a însemnat:
– 30 de bursieri: 15 muzicieni și 15 artiști vizuali
– 411 accesorii muzicale și instrumente, echipamente sau materiale de lucru (chitară de epocă, corzi, saxofon, mașină pentru confecționarea anciilor, camera video, scaun pian, tablete grafice, laptopuri, aparate foto, imprimante, culori acrilice, pensule, șevalete etc.)
– 99 de cărți, albume de artă și partituri
– 56 de participări la expoziții de artă individuale și de grup, 6 prezentări de modă, plus 5 organizate de Fundație
– 148 de participări la recitaluri, 30 de colaborări cu orchestre, plus 13 organizate de Fundație
– 111 cursuri, proiecte, mentorate și masterclass-uri, plus 12 organizate de Fundație
– 50 de vizite de documentare
– 25 premii, din care: 1 trofeu, 4 Gale ale Laureaților, 8 premii I, 1 premiu de excelență, Premiul pentru cea mai bună interpretare a unei arii de operă la Concursul Alexandru Fărcaș Voice Competition, Premiul Radio România în cadrul Concursului Internațional de Canto “Ionel Perlea”, Premiul pentru debut la Bienala Națională de Artă Plastică „Lascăr Vorel” Piatra Neamț
– 18 burse (Erasmus, Sonoro Interferențe, UNIMIR, etc.)
Tinere Talente a devenit un proiect de țară, care sprijină tinerii artiști talentați, oferindu-le șanse egale, indiferent de provocările sociale sau economice din mediul din care provin. Fiecare dintre cele trei componente ale programului – artă, educație și impact social – demonstrează că investiția în talentul artistic al noii generații este un act responsabil și sustenabil pentru viitorul României.
Partener: Kaufland România
Sponsori: EY România, B&B Collection – Kultho, PEPCO Retail, PPG România – Oskar, Ferrero Rocher, Dedeman, Yardi România, UniCredit Bank, Enayati Medical City, Highlight Agency
Sponsori in kind: Casa Siqua, Easy Print Services, AQUA Carpatica, Angelli, Emotion Philms Production
Partener instituțional: Teatrul Național ”I. L. Caragiale” din București
Parteneri media în 2024: Europa FM, TVR, TVR Cultural, Radio România, Radio România Muzical, Radio România Cultural, Radio România Actualități, Radio Trinitas, RFI România, AGERPRES, Forbes, Forbes Life, ziarul cotidian diplomatic Nine O’Clock, Zile și Nopți, Revista BIZ, Haute Culture, Revista CARIERE, Revista Insight TAROM, Cocor Media Channel, IQads, SMARK, Phoenix Media, mediaTRUST România, Zenith Media
Foto credit: Anca Arambașa
***
Programul Tinere Talente
Programul național Tinere Talente, derulat de Fundația Regală Margareta a României, a debutat în anul 2009 cu scopul de a sprijini și promova tinerii artiști talentați care provin din familii cu venituri reduse și care au nevoie de sprijin financiar pentru a-și atinge adevăratul potențial și a-și exprima talentul. Ceea ce diferențiază programul Tinere Talente de alte proiecte care oferă burse este abordarea holistică, centrată pe dezvoltarea și afirmarea acestor artiști în devenire. Pe lângă sprijinul financiar, tinerii primesc îndrumarea unor mentori valoroși, pregătire prin masterclass-uri și au oportunități de promovare foarte importante, toate acestea creând o platformă de lansare în cariera artistică. Până în prezent, 440 de burse au fost acordate tinerilor talentați, aflați la început de drum, care studiază muzica sau artele vizuale în licee și universități din România, fiind ajutați să-și depășească greutățile financiare și să continue să-și exprime valoarea artistică. De-a lungul timpului, peste 2.000.000 de euro au fost investiți în viitorul artistic al României. Mai multe detalii sunt disponibile pe www.tinteretalente.org. Programul național Tinere Talente este susținut de parteneri și sponsori, dar și prin donații realizate online – www.frmr.ro/donationline , susținând, astfel, bursele pentru tinerii talentați ai României.
Post-ul Gala Tinere Talente a pus în lumina reflectoarelor noua generație de artiști apare prima dată în Fundația Regală Margareta a României.
]]>